Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (2024)

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (1)

Axolotls zijn een unieke salamander die inheems is in de meren rond Mexico-Stad. In tegenstelling tot andere salamanders “groeit” de axolotl niet op en leeft hij zijn hele leven onder water. Ze komen nooit op het land zoals hun neven en nichten.

Hierdoor kan dit in aquariums worden bewaard en zijn ze een van de meer populaire salamanders. Ze zijn vrij gemakkelijk te verzorgen, omdat ze ongelooflijk winterhard zijn. Ze kunnen zelfs in gevangenschap worden gefokt, waardoor ze voor relatief goedkoop kunnen worden gekocht. De temperatuur en waterstroom zijn de meest kritische factoren die bepalen of ze al dan niet gedijen in gevangenschap, maar deze factoren zijn vaak toegankelijk voor zelfs beginners om gelijk te krijgen.

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (2)

Feiten over de Axolotl

Soortnaam Ambystoma mexicanum
Familie Ambystomatidae
Zorgniveau Laag
Temperatuur Tussen 57- en 68-graden Fahrenheit
Temperament Brutaal
Kleur formulier Veel
Levensduur 20 jaar
Grootte 12″
Dieet Regenwormen, bloedwormen en soortgelijke prooien
Minimale tankgrootte 15-gallons
Tankopstelling Verstopplekken, groot grind, filter
Compatibiliteit Geen

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (3)

Axolotl Overzicht

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (4)

De axolotl wordt gewoonlijk de “Wandelende Vis” genoemd, omdat ze een volledig aquatische soort zijn die benen ontwikkelt en “loopt”. Het zijn echter helemaal geen vissen. Het is een salamander die gewoon nooit het water verlaat. In plaats daarvan ontwikkelen ze hun benen en blijven ze onder water, zelfs nadat ze hun volledige ontwikkeling hebben bereikt. Ze broeden onder water en brengen er hun hele leven door, wat hen uniek maakt in de salamanderwereld. Deze salamander ondergaat nooit een metamorfose.

Ze zijn te vinden in verschillende meren rond Mexico-Stad. Hun kleine geboortegebied heeft ervoor gezorgd dat ze ernstig bedreigd zijn geraakt, voornamelijk als gevolg van de activiteiten van mensen en de ontwikkeling van de stad. In 2010 waren ze bijna uitgestorven als gevolg van de verstedelijking van Mexico-Stad en de watervervuiling die daarmee gepaard ging. Invasieve soorten die op de salamander aasden, speelden ook een rol.

De axolotl wordt soms verward met de waterhond, een soortgelijke salamander die af en toe zijn hele leven in water doorbrengt. Ze vertonen ook enige gelijkenis met mudpuppies. Deze soort brengt zijn hele leven onder water door, maar ze vertonen niet veel gelijkenissen met de axolotl. Beide soorten zijn wijdverspreid, terwijl de axolotl inheems in een klein gebied leeft.

Axolotl worden vaak als huisdier gehouden, waarbij hun populariteit elk jaar toeneemt. Ze worden echter ook op grote schaal gebruikt in wetenschappelijk onderzoek, omdat ze snel hun ledematen teruggroeien. Ze waren ooit een hoofdbestanddeel in het Azteekse dieet en werden ooit verkocht als voedsel, hoewel hun zeldzaamheid dat nu moeilijk en vaak illegaal maakt.

Wat kosten Axolotls?

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (5)

Axolotls zijn niet duur. U kunt verwachten ergens tussen de $ 20 en $ 70 te betalen. In tegenstelling tot sommige andere exotische huisdiersoorten, kunnen deze dieren gemakkelijk in gevangenschap worden gefokt. De beste plaats om ze te adopteren is van een lokale fokker. Het is belangrijk om deze dieren niet te kopen via online advertenties en soortgelijke media, omdat veel mensen die daar verkopen misschien niet de gezondheid van het dier in gedachten hebben.

U moet altijd een verkoper onderzoeken voordat u bij hen koopt. Dit is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van jouw axolotl, maar het is ook essentieel om geen ondermaatse fokkers of degenen die de soort misbruiken te financieren om een paar dollar te verdienen. Axolotls zijn relatief nieuwere huisdieren, dus het is niet vreemd voor bulkfokkers om ondermaatse dieren te produceren om geld te verdienen.

Vraag elke verkoper naar de oorsprong van het dier, evenals hun gezondheidsgeschiedenis. Als de fokker de salamander zelf heeft gefokt, moet u vragen naar de gezondheid van de ouders. Vraag om de ruimte te zien waar de axolotl verblijft. De kwaliteit van de tank is vaak een goed teken voor de kwaliteit van het dier. U moet zich er echter van bewust zijn dat sommige fokkers een aparte, uitstekende “show” -tank kunnen hebben waar ze dieren houden die ze verkopen, hoewel ze misschien niet in vergelijkbare omstandigheden zijn opgegroeid.

Lees ook: Hoeveel schapen zijn er in Nieuw-Zeeland? (Update 2022)

Axolotls met zeldzame kleurstoffen zijn waarschijnlijk duurder dan die met “normale” kleurstoffen. Als u een Axolotl met een specifieke kleur wilt, moet u van plan zijn om wat meer geld uit te geven.

Koop nooit een axolotl zonder deze eerst te zien. Een gezonde salamander zal actief zijn en kan het voedsel accepteren dat het wordt aangeboden. Omdat axolotls alleen eten tot ze vol zijn, ga er niet vanuit dat een Axolotl die niet wil eten ongezond is. Dit is vaak een goede test met vissen, maar niet met deze salamander. De huid van het dier mag niet schilferig zijn, omdat dit een teken kan zijn van sommige ziekten.

Typisch gedrag en temperament

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (6)

Deze salamanders zijn behoorlijk winterhard en kunnen aanzienlijke veranderingen in hun omgeving verdragen. Ze zijn enigszins aanpasbaar en lang niet zo gevoelig als andere vissen. Ze zijn echter behoorlijk squishy – letterlijk. Een groot deel van hun lichaam is kraakbeen, geen bot. Ze hebben ook een doorlatende huid die gevoelig is voor slechte watercondities. Axolotls zijn gevoelig voor hantering, om deze reden, dus ze moeten niet meer worden behandeld dan nodig is.

Over het algemeen hebben deze dieren niet veel zorg nodig. Ze hebben meestal maar een paar uur per week nodig met de juiste tankopstelling. Deze wezens zijn leuke dieren om naar te kijken en zijn meestal helemaal niet schuw. Axolotls vinden het niet erg om door het glas met mensen om te gaan en zijn behoorlijk interactief, ook al kunnen ze niet worden behandeld.

Deze salamanders hebben een uniek vermogen om ledematen te regenereren. Als er iets wordt afgebeten, zal het met de tijd teruggroeien. Dat betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat je niet voorzichtig moet zijn met blessures. Ze kunnen nog steeds stress veroorzaken, wat kan leiden tot infecties en ziekten.

Uiterlijk & Variëteiten

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (7)

De axolotl is er in verschillende kleuren. De meeste hiervan worden alleen in gevangenschap aangetroffen en zijn ontwikkeld door selectief fokken. In het wild bestaat alleen het “wilde” type. Hier zijn enkele van de meest voorkomende kleuringen:

  • Wild Type: De gebruikelijke kleuring van bruin, zwart en groen. Spikkels van goud zijn niet ongewoon.
  • Leucistisch: Witte lichaamskleur met felrode kieuwen. De meeste huisdieren Axolotls neigen naar dit kleurenpatroon, omdat het een van de meest populaire opties is.
  • Witte Albino: Wit lichaam, heldere ogen en felrode kieuwen.
  • Gouden Albino: Vergelijkbaar met de witte albino, maar met een gouden lichaam. De kieuwen zijn meestal perzikachtig van kleur in plaats van rood.
  • Melanoïde: Er is niet veel dat deze kleur onderscheidt van het wilde type. Ze zijn Donkerder. Ze hebben niet de glans of gouden vlekken in hun lichaam zoals andere kleurtypen dat doen.

Er zijn ook enkele erg zeldzame kleuringen die moeilijk te vinden zijn. Vaak zijn deze Axolotls een stuk duurder en moet je misschien uitgebreid zoeken voordat je er eindelijk een vindt.

  • GFP: Deze Axolotls zijn genetisch gemodificeerd in een laboratoriumomgeving om levendig te gloeien onder een UV-licht. In eerste instantie was dit voor onderzoeksdoeleinden. Ze zijn nu echter beschikbaar als huisdier.
  • Koper: Een van de zeldzaamste kleuropties. Dit is een variant van een albino Axolotl. Ze hebben een lichtbruin, sproeten uiterlijk en rood getinte ogen.

Er bestaan nog enkele andere varianten, maar die zijn praktisch onbereikbaar. Ze worden vaak ontwikkeld voor genetisch onderzoek en andere vormen van wetenschappelijk onderzoek. Soms kan een partij Axolotls uniek zijn.

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (8)

Hoe zorg je voor een Axolotl

Habitat, Tankcondities &Setup

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (9)

Je hebt ten minste een aquarium van 15 tot 20 gallon nodig om je axolotl binnen te houden. Over het algemeen is groter beter, dus we raden aan om indien mogelijk de 20-gallon te kiezen. Grotere tanks hebben minder schommelingen in temperatuur en waterkwaliteit, waardoor uw salamander gezonder blijft. De tank moet worden uitgerust met een veilig deksel, omdat Axolotls uit hun habitat kunnen springen. Dit kan een ramp betekenen voor deze waterdieren, dus het is het beste om het volledig met een deksel te voorkomen. Bovendien voorkomt het deksel ook dat er iets in de tank komt, zoals stof en insecten.

Lees ook: Eten kalkoenen teken? Wat u moet weten!

In tegenstelling tot andere salamanders, hoeft u geen landgebied in de tank van uw axolotl in te stellen. Het zijn volledig waterdieren en hebben geen nut voor een landoppervlak.

De diepte van het water moet ten minste over de lengte van de axolotl zijn. Extra diepte heeft echter de voorkeur. Dit geeft uw salamander meer bewegingsruimte en voorkomt problemen met de waterkwaliteit.

Verlichting

De tank mag niet in direct zonlicht worden gehouden, omdat dit algen kan aanmoedigen om te groeien. Voor deze dieren is geen speciale verlichting nodig. Je hebt zelfs helemaal geen lampje nodig als dat wil je liever. Elk licht zal uitsluitend functioneren om u te helpen het dier te bekijken.

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (10)

Temperatuur

De temperatuur moet ergens tussen de 57- en 68 graden Fahrenheit blijven. In de meeste gevallen heeft u geen verwarming nodig om aan deze temperatuureis te voldoen. Vaak is je grotere probleem het koel houden van het water en het voorkomen van oververhitting. Het water mag niet boven de 75 graden komen, omdat dit veel te warm is voor een Axolotl en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Waterkoelers zijn beschikbaar om het water op deze temperatuur te houden als uw gebied warmer is.

Schuilplaatsen worden aanbevolen, omdat ze uw huisdier kunnen helpen zich een beetje veiliger te voelen. Er zijn veel commerciële schuilplaatsen beschikbaar, of u kunt een doe-het-zelf-optie gebruiken, zoals een bloempot.

Watercondities

Substraat is niet vereist en u kunt veel tanks zonder substraat zien. Het kan de axolotl echter gestrest maken als ze geen voet aan de grond kunnen krijgen. Misschien wilt u grind toevoegen om wat grip te bieden. Het moet groter zijn dan het hoofd van de salamander om te voorkomen dat het wordt gegeten, wat impactie kan veroorzaken. Je kunt ook terrariumzand gebruiken, dat de salamander minder snel als voedsel zal verwarren.

Kraanwater is niet veilig voor Axolotls, omdat het chloor en chlooramines bevat die schadelijk kunnen zijn en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. In plaats daarvan moet het worden behandeld voordat het wordt gebruikt om de gevaarlijke chemicaliën te verwijderen. Gedestilleerd water wordt ook niet aanbevolen. De pH van het water moet tussen 6,5 en 7,5 liggen. Een filter wordt aanbevolen om de waterkwaliteit van de tank te behouden. U kunt ervoor kiezen om geen filter te gebruiken, maar het betekent vaak meer waterverversingen en werk. Filters moeten een zeer langzaam filtratiesnelheid, omdat deze dieren niet gewend zijn aan hoge stroomsnelheden. Ze leven immers in meren.

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (11)

Waterkwaliteit

Om een gefilterde tank te onderhouden, moet u elke week 20% van het water verversen en het substraat reinigen met een sifon. Dit zal helpen bij het verwijderen van afval dat de waterkwaliteit verder zal doen kelderen. Zonder filter moet je dagelijks 20% water verversen. Verander het water niet volledig, omdat dit de waterchemie drastisch zal veranderen en stress zal veroorzaken.

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (12)

Kunnen Axolotls goed overweg met andere huisdieren?

Axolotls zijn geen sociale dieren. Ze houden niet van tankgenoten en moeten alleen worden gehouden. Ze moeten niet met vis worden gehouden, omdat ze ze zullen opeten. De vis kan ook de axolotl knijpen. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs een verschrikkelijk ding, het kan onnodige stress veroorzaken. Axolotls zijn kannibalistisch tegenover elkaar, vooral als ze jonger zijn. Om deze reden is het het beste om ze in aparte containers te bewaren, zelfs als ze nog erg jong zijn.

Soms kunnen volwassenen het prima met elkaar vinden. Het is echter niet vreemd dat ze plotseling weer kannibalistisch worden, zelfs na jaren samenwonen.

Wat u uw Axolotl moet voeren

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (13)

In gevangenschap kan een Axolotl een gevarieerd dieet van garnalen, strepen rundvlees, bloedwormen, regenwormen en andere bevroren prooien krijgen. Deze zijn vaak verkrijgbaar bij uw lokale dierenwinkel in een vriezer en zijn niet zo duur als u zou denken.

U mag geen wormen gebruiken die bedoeld zijn om te vissen, omdat deze parasieten kunnen bevatten. Ze worden niet aan dezelfde normen gehouden als wormen die bedoeld zijn voor huisdieren in gevangenschap. Gebruik ook geen wormen die je zelf vangt, want deze kunnen parasieten bevatten.

Axolotls hebben geen supplementen nodig. Als ze een gevarieerd dieet krijgen, krijgen ze meestal alles wat ze nodig hebben van hun voedsel. Grote regenwormen zijn het meest complete voedsel voor Axolotls. Er kunnen echter ook andere prooien worden gebruikt.

De eenvoudigste manier om deze huisdieren te voeren, is door het voedsel in een tang met ronde neus te houden en het in de buurt van de axolotl te verplaatsen. Als ze honger hebben, zullen ze het meestal eten. Volwassenen eten slechts 2-3 keer per week, maar jongere Axolotls zullen meer eten. Ze zijn het meest actief in de avonduren, dus velen geven er de voorkeur aan om op dit moment te eten. Deze dieren hebben niet de neiging om te veel te eten, dus je hoeft je meestal geen zorgen te maken dat ze te veel voedsel consumeren.

Verwijder al het niet opgegeten voedsel uit de tank om het water schoon te houden. Voedsel zal in het water beginnen te rotten, wat de waterkwaliteit snel zal verminderen.

Uw Axolotl gezond houden

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (14)

Axolotls zijn niet gevoelig voor verwondingen, omdat ze deir ledematen. Dit geldt ook voor andere lichaamsdelen, zoals hun hartweefsel. Als het letsel niet onmiddellijk levensbedreigend is, zullen deze dieren over het algemeen opnieuw groeien wat werd vernietigd.

Deze superkracht betekent echter niet dat ze helemaal gezond zijn. Ze zijn gevoelig voor bacteriële infecties en parasieten. Onhygiënische tankomstandigheden leiden vaak tot bacteriële infecties, vooral als het dier gestrest is.

Ammoniakophoping in het water kan ook giftig zijn, wat leidt tot hijgen en ontstekingen. Ammoniak verbrandt hun kieuwen, wat uiteindelijk tot hun dood zal leiden. Het goed houden van de waterkwaliteit is essentieel voor hun welzijn.

Gastro-intestinale obstructies komen vaak voor, omdat ze gevoelig zijn voor het eten van oneetbare items. Gelukkig hebben ze alleen toegang tot wat wij in hun tank stoppen. Stop daarom niets in hun tank dat mondgroot is, omdat ze het waarschijnlijk zullen eten. Grind moet groter zijn dan het hoofd van de axolotl, zodat het niet kan worden gegeten.

Fokkerij

Het fokken van twee Axolotls omvat meestal het houden van twee volwassenen in dezelfde tank. Ze moeten allebei volwassen zijn om kannibalisme te beperken, en de tank moet vrij groot zijn. Axolotls leggen eieren. Meestal zal het mannetje zijn spermazakken op een plat oppervlak deponeren, dat het vrouwtje vervolgens zal verzamelen. De bevruchte eieren worden een uur of wat later gelegd.

De tank moet voldoende ruimte hebben voor het vrouwtje om haar eieren te leggen en ze moet over het algemeen niet worden belast. Anders zal ze niet paren.

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (15)

Zijn Axolotls geschikt voor u?

Als u op zoek bent naar een exotisch maar gemakkelijk huisdier, dan is een Axolotl waarschijnlijk uw beste optie. Deze salamanders zijn uniek omdat ze hun hele leven onder water leven. Het zijn winterharde wezens die niet veel zorg nodig hebben. Als u hun tank correct instelt met een filter, hoeft u hun water slechts wekelijks te verversen en ze als volwassenen 2-3 keer per week te voeren. Dit is veel minder zorg dan andere dieren nodig hebben, waardoor ze geschikte opties kunnen zijn voor mensen zonder veel tijd aan hun handen.

Toch is het goed houden van de waterkwaliteit essentieel voor hun gezondheid, omdat ze vatbaar zijn voor bacteriële infecties. Ze kunnen ledematen opnieuw laten groeien, maar dit betekent niet dat ze onsterfelijk zijn. Houd de waterkwaliteit in de gaten en je axolotl kan een heel lang leven leiden.

Uitgelichte afbeelding credit: Jeffrey Lagmay, Shutterstock

Axolotl: Care Sheet, Levensduur &meer (met foto's) - dierkeur.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 6226

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.