Kitten | zooplus Magazine (2024)

  1. Magazine
  2. Kat
  3. Kitten

Vaak is het liefde op het eerste gezicht als je een kitten ziet. Vind hier alle informatie over kittens die je nodig hebt om je jonge katje goed te verzorgen. Zo kunnen jullie lang genieten van jullie tijd samen.Lees meer

7 min 61

Kattenverzorging

Past een kat bij mij?

Geen twijfel mogelijk: kittens zijn schattig! Zo schattig dat veel mensen onbezorgd een kat kopen zonder eerst uitvoerig onderzoek te doen over wat het inhoudt om voor een kat te zorgen.Maar schattige kittens worden katten met behoeften die je voor de komende 15 tot 20 jaar. Een kitten of volwassen kat in huis nemen, moet daarom goed worden overwogen. Deze 10 dingen die je moet weten voordat je een kat koopt helpen je te beslissen of een kat bij je past.

Lees meer

7 min 43

Alle essentiële inentingen bij katten

Natuurlijk wil je dat je kat zijn of haar hele leven lang kerngezond blijft. Dat is natuurlijk niet honderd procent haalbaar, maar om een serie vaccinaties kom je niet heen als je wil dat je huisdier in ieder geval zo lang mogelijk gezond blijft. Zonder die inentingen kunnen katten aan ernstige ziekten lijden, waarvan ze soms de pijnlijke gevolgen voor altijd te verdragen hebben. In het ergste geval kunnen ze zelfs aan deze ziekten overlijden. Dit artikel gaat over: inentingen kat.

4 min 96

Bepaal het geslacht bij kittens

De geslachtsdelen van vrouwtjes- en mannetjeskittens zijn minder goed uit elkaar te houden dan bij volwassen katten. Zelfs experts zoals dierenartsen maken zo nu en dan fouten bij het bepalen van het geslacht van je huisdier. In dit artikel lees je alles over: het geslacht van een kitten bepalen. Is het een jongetje of een meisje?

9 min 11

De belangrijkste vragen aan een kattenfokker

Perzische Kat,Siamese Kat,Maine CoonofBrits Korthaar? Het maakt niet uit welkkattenrasje hebt gekozen: als je echte raskat in huis wilt, kun je niet ontkomen aan een betrouwbare kattenfokker. Maar hoe weet je dat je een betrouwbare fokker hebt uitgekozen en dat de kittens gezond zijn? Hier vind je een samenvatting van de belangrijkste vragen voor de kattenfokker.

5 min 63

De groei van katten: volwassen in zes fases

Hoe lang duurt de groeifase van een kat en hoe groot worden ze? Dat is natuurlijk erfelijk bepaald, maar het hangt ook af van externe factoren, zoals voeding. Katten doorlopen in totaal zes groeifases tot ze volwassen zijn. Als we die kennen, kunnen we onze jonge katten de perfecte start voor een gezond leven bieden en ze bij het volwassen worden zo goed mogelijk ondersteunen. Lees hier meer over hoe katten groeien.

5 min 39

Diarree bij kittens

Jonge katten moeten regelmatig op controle bij de dierenarts. Iedere kat zou ten minste één keer per jaar onderzocht moeten worden. Bezoekjes aan de dierenarts zullen voor kittens nog vaker nodig zijn, om de belangrijke vaccinaties tegen veelvoorkomende ziekten te krijgen. Af en toe zal je kitten door een typische ‘kinderziekte’ mee naar de arts moeten. Een vaak onderschat symptoom bij kittens is bijvoorbeeld diarree. Lees in dit artikel meer over de symptomen, oorzaken en behandeling van diarree bij kittens.

9 min 51

Een kat socialiseren

Er zijn veel dingen veel waar katten eerst aan moeten wennen. Daaronder vallen ongewone geuren en geluiden of vreemde mensen en andere dieren. Als je je kat bij het socialiseren en het wennen wilt helpen, lees dan hier meer informatie en tips.

2 min 39

Het eerste bezoek aan de dierenarts

In principe worden kittens in de eerste zes weken van hun leven alleen en beste verzorgd door hun moeder. De antilichaampjes in de moedermelk beschermen ze tegen infecties. Mocht een kitten tóch ziek worden, zal een bezoek aan de dierenarts eigenlijk altijd nodig zijn. Juist de weerstand van jonge dieren is nog niet erg sterk. Ook kunnen de belangrijke lichaamsfuncties snel falen en kleintjes kunnen bij zware aandoeningen ook snel bezwijken. In dit artikel lees je alles over het eerste bezoek aan de dierenarts.

4 min 23

Het juiste kattenvoer voor een kitten

Kittens hebben net zoals puppy’s een bijzondere behoefte aan voedingsstoffen voor een gezonde groei. Deze behoefte is afhankelijk van het ras, de leeftijd en het temperament van je kitten. Druktemakers hebben meer energie nodig dan kleine slaapkoppen. Ook al ziet het er schattig uit, kittens mogen géén babyvet hebben. Daarnaast moeten de ribben door de vacht heen altijd goed voelbaar zijn en ze moeten een zichtbare taille hebben. Om je kitten tijdens de snelle groei voldoende energie en voedingsstoffen te geven is de juiste voeding voor je kitten van groot belang. In dit artikel lees je alles over: het juiste kattenvoer voor een kitten!

4 min 22

Katten of kittens bij elkaar zetten

Het blijft opwindend wanneer er een nieuw familielid in huis komt. Voor je net zozeer als voor de schattige nieuweling. Het hele gewenningsproces duurt normaal gesproken zo’n twee maanden. Eventuele problemen of moeilijkheden in het begin komen meestal tot een goed einde. Een beetje blazen en knorren hoort er in de kennismakingsfase gewoon bij. Serieuze agressie zouden niet meer voor moeten komen, zeker niet na ongeveer drie weken. Ondanks dat katten in principe gezellig en vriendelijk zijn, kunnen ze – net als mensen – niet met iedereen even goed opschieten. Zodat het betrekken van jouw huis zowel voor jou als jouw nieuwe huisgenoot prettig verloopt, hoef je alleen maar een paar tips van kattenkenners op te volgen. Hier lees je alles over meerdere katten bij elkaar zetten.

13 min 40

Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips

Als kat en mens onder één dak wonen. Je verwacht binnenkort een nieuw, miauwend huisgenootje bij je thuis? Dan kunnen wij niets anders dan jou van harte feliciteren! Katten zijn namelijk unieke dieren, die in gelijke mate eigenzinnigheid en sensibiliteit hebben. Veel meelevende katten kunnen met hun fijne antennes voelen hoe het met hun baasje gaat en bieden graag wat troost als het baasje eens een keer niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Hun fijngevoeligheid en hun seismografisch gevoel zijn zo ver ontwikkeld dat ze fenomenen als aardbevingen en onweer kunnen aanvoelen voordat het zover is. Dit artikel gaat over: kittens acclimatiseren in hun nieuwe leefomgeving.

9 min 18

Kittens ontwormen

Wormen komen bij jonge katten helaas vrij vaak voor. Als die niet aangepakt worden, kunnen ze ernstige aandoeningen veroorzaken. Gelukkig zijn deze parasieten erg eenvoudig te bestrijden zodra duidelijk wordt wat het probleem is. Laat je kittens ontwormen drie weken na de geboorte voor het eerst en herhaal die kuur daarna iedere drie tot vier weken. Dit is slechts een algemene richtlijn! Alleen een dierenarts kan definitief besluiten welke ontwormingscyclus het beste is voor jouw kitten. Vooral ook in dierenasiels zullen kittens vaak ontwormingsmiddeltjes moeten krijgen, omdat de kittens helaas niet altijd gezond bij het asiel worden afgeleverd.

7 min 170

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. In dit artikel lees je alles over kittens opvoeden.Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit.Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.

2 min 9

Voor het eerst de wijde wereld in

De zon verleidt iedereen om naar buiten te komen en de vrije natuur in te trekken – ook onze katten kunnen deze lokroep niet negeren. Als ze eenmaal buiten vrijheid hebben ervaren, zullen ze hier altijd naar blijven verlangen! Onbeperkte vrijheid is echter niet altijd raadzaam voor de kat. In dit artikel lees je alles over, voor het eerst de wijde wereld in met jouw kat.

Kitten | zooplus Magazine (2024)

FAQs

How long does 3.5 lbs of kitten food last? ›

FOR CATS:
Weight of animal/Size of bag5 lb bag20 lb
1-3 lbs2 months10 months
3-5 lbs2 months8 months
5-10 lbs1.5 months5 months
10-15 lbs3 weeks3 months
1 more row

How much play do kittens need? ›

Play with your kitten at least two to three times a day (ideally for 15 minutes at a time) using interactive toys. These are toys that you move and they chase.

What happens if adult cat eats kitten food? ›

Adult cats can eat kitten food. However, it is not recommended since its calorie-dense nature promotes obesity in adult cats. Pregnant or senior cats with appetite issues are the only two groups of adult cats that should be fed a kitten diet.

At what age can you tell a cat's personality? ›

By about two years of age, a cat's personality is fully developed, and it's easier to be sure what you're getting.

At what age do I stop feeding my kitten 3 times a day? ›

-6 months

Can you overfeed a 3 week old kitten? ›

It's almost impossible to overfeed your kitten during this time. However, keep in mind that feeding kittens should be done frequently but in small amounts throughout the day, in order not to overload their tiny stomachs.

At what age do kittens calm down? ›

9-14 months: Congratulations! Your kitten is now an adult. By this time they will have adjusted to their human family's routine. You can expect more restful nights of sleep and a generally calmer more docile cat.

How long do kitten Zoomies last? ›

How long do zoomies last? Some pets might have short, intense episodes that last only a few seconds or minutes, while others (particularly with very playful or excitable pets), zoomies can persist for up to half an hour or even longer.

Is too much play bad for kittens? ›

The amount of playtime your kitten needs will vary from kitten to kitten, as some cats are more energetic than others, but they generally need at least two to three play sessions a day, if not more. These sessions do not have to be long: short bursts of play throughout the day will keep your kitten stimulated.

Will kittens stop eating when full? ›

But Strandell says not to worry about overfeeding a newborn. “When a kitten is full, it will stop eating,” she says. “A newborn kitten will turn its head when it has had enough.” Kittens who are 2 to 4 weeks of age should be bottle fed every 3 to 4 hours.

Can eating cat litter hurt a kitten? ›

Kittens may eat litter out of curiosity, so it's recommended not to use clumping litter until they are older. Ingesting clumping litter may cause an intestinal blockage. Be sure to use a non-toxic litter and monitor use.

What is the healthiest wet food for kittens? ›

One of our top canned food picks is Purina Pro Plan Kitten Salmon and Ocean Fish Entree, which contains high-quality sources of omega fatty acids to support a kitten's growth. We also like Wellness Complete Health Kitten Chicken and Chicken Meal Recipe, a dry food containing omega fatty acids from salmon oil.

What is the hardest kitten age? ›

If your kitten is ever going to get into trouble, this is when it's going to happen.
  • From Ten to Fourteen Months is the Worst. Most kittens edge into adolescence at about ten months of age. ...
  • Behaviors Signal a Change. ...
  • Listen to that Meow! ...
  • Pet Me!
Sep 9, 2016

What age are kittens the naughtiest? ›

Also, kittens play, eat, and rest similar to a toddler. Social play usually peaks at about 3 months of age. As they get to 4-9 months, they hit their teenage years. They may start to feel their natural predatory selves and the need to begin “hunt” and scavenge.

Are males or female cats more affectionate? ›

Male cats tend to be more social and affectionate with both humans and other cats. They commonly form strong bonds with other cats in the home, even when they are not from the same litter. Females, on the other hand, are often more standoffish. If you are looking for a cuddle bug, adopting a male may be your best bet.

How old is a 3.5 lbs kitten? ›

Growing kittens under 6 months of age will weigh approximately their age in months. So, a 2-month-old kitten should weigh approximately 2 pounds, a 3-month-old kitten should average 3 pounds, and so on. Don't worry if your young kitten doesn't follow this weight formula exactly, though. Each pet is unique.

How big is a 3.5 lb bag of cat food? ›

There's approximately 4-5 cups of kibble in every one pound of dry cat food. The 3.5-pound bag contains 14-17.5 cups, the 7-pound bag contains 28-35 cups, and the 16-pound bag contains 64-80 cups.

How long does a bag of kitten food last? ›

Shelf life is the duration, measured in months, during which a properly stored kitten food product maintains its freshness. This means if a product has a 16-month shelf life, it is fresh for up to 16 months from the date of manufacture. The shelf life for IAMS dry kitten foods is 16 months.

How many cups are in a 3 pound bag of cat food? ›

How many cups is in a 3 lb bag? There will be approximately 4 cups of kibble per pound. The 3 pound bag will contain approximately 12 cups of food, while the 13.5 pound bag will contain approximately 54 cups of food.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5291

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.